Carregant. Un moment si us plau ...
search

El desert verd

Un projecte de Marc Ibañez – Text Santi Carneri

El Paraguai és un dels països on es veuen amb més claredat les conseqüències humanes i ambientals de la producció en massa de transgènics que Europa no vol veure, on 200.000 persones moren cada any al món, per inhalar agroquímics com el glifosat, segons l’ONU. A Paraguai, un dels majors productors de soia del món, les organitzacions camperoles denuncien la mort de nens, adults i animals a causa dels verins agrícoles.

Molt lluny de Londres, Barcelona o Berlín, la cobdícia dels latifundistes per la rendibilitat dels cultius transgènics obliga milions de persones a deixar el camp després de patir els efectes de l’abocament de tones d’agroquímics a les seves terres, abans selvàtiques, convertides ara en immensos deserts només dedicats a la plantació de llavors transgèniques, majoritàriament soia i blat de moro. A més, el monocultiu massiu va acompanyat d’altres conseqüències, com la dependència de les patents privades de multinacionals com Monsanto, ara en mans de Bayer, i la desforestació gairebé sense control.

En Marc Ibañez és professor de fotografia documental del Pati Llimona

Pots llegir el reportatge complet aquí

Infinits camp de blat de moro i soia cobreixen la superfície del departament d'Alt Paranà
Caseta de fusta on viu Francisca amb els seus dos fills David i Júnior, a l'assentament camperol Limoy, prop de Minga Porà, en el departament d'Alt Paranà.
Riu proper a casa la Francisca on viu amb els seus fills el Júnior (que va nèixer amb una malformació ) i David
Júnior (esquerra), que va néixer amb una malformació en una de les seves extremitats, posa amb el seu germà David a la seva casa de Limoy.
José Morel, de 34 anys, rep al seu pare en la planta d'hematologia de l'Hospital de Clíniques d'Asunción, dos dies abans de perdre la lluita contra el càncer.
Catalina posa asseguda en el llit de la seva difunta filla Patricia Tatiana Verón a la seva caseta de la colònia Laguna Negra, prop de Itakyry, en el departament d'Alt Paranà.
Sepultura de Patricia Tatiana Verón, que va morir intoxicada a la curta edat de 12 anys. Colònia Laguna Negra, Itakyry, Alt Paranà.
Cristian posa assegut en la taula de la seva casa en Colònia Laguna Negra, molt prop del lloc on va resultar intoxicada Patricia Tatiana.
Cevero Santacruz, cofundador del Moviment Camperol Paraguaià (MCP), prenent "tereré" a la seva casa. Comunitat camperola Limoy, prop de Minga Porà, Alt Paranà.
Talla de San Lorenzo, patró i protector del departament d'Alt Paranà
Got de llet fresca servit en una casa familiar als afores de la comunitat camperola Limoy
Un 'mosquit', com es coneixen als tractors fumigadors de la zona per la forma de les seves 'ales', polvoritza un camp de soia transgènica en un dels camps limítrofs de Minga Porà, en el departament d'Alt Paranà.
Roba estesa enmig del bosc en una de les comunitats preses pels camperols en el departament d'Alt Paranà.
Story Details Details Like 4

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url